Lifehacks voor je Iphone!

Als ware gadgetfreak gebruik ik mijn Iphone voor zo ongeveer alles. De boodschappen bijhouden, bankzaken, agenda, lezen, berichten, spreadsheets bijhouden eigenlijk is er niks te gek voor je Iphone en zijn er mega veel mogelijkheden in apps, wat natuurlijk geen geheim is.

Nu heeft de Iphone ook een aantal verborgen trucjes, waar niet iedereen met een Iphone, weet van heeft… een aantal tips; 

 • Je hebt net een heel verhaal getikt op je telefoon (wat voor sommige onder ons, met dikke vingers) toch al een uitdaging is. Je leest nog een keer je tekst door en ziet een fout…je drukt op de fout, maar keer op keer – door je dikke vingers – druk je net op dat verkeerde stukje tekst…
  Tip; houdt je spatie ingedrukt, je toetsenbord vervaagt en je kunt nu met je spatiebalk ingedrukt naar het juiste stukje tekst gaan door naar links of rechts te schuiven.
 • Ik ben geen rekenwonder, ik zeg altijd maar zo; ieder zijn kwaliteiten en ik kom nou eenmaal uit de calculator generatie. Zodoende pak ik regelmatig mijn rekenmachine erbij als ik iets moet uitrekenen. Uiteraard tik je wel eens wat verkeerd, heel vervelend dat je dan iedere keer voor je gevoel opnieuw moet beginnen. Je tikt bijvoorbeeld 1,53 en het moet zijn 1,55, helaas zit er geen backspace in je rekenmachine zichtbaar ingebouwd…
  Tip; in plaats van opnieuw beginnen met je som, swipe je een keer naar links en tada! de 3 is verdwenen en je tikt het juiste getal.
 • Productiviteit staat bij mij hoog op mijn lijstje, dus gebruik ik vaak mijn mail, agenda, OneNote (notities) en OneDrive (opslaan van bestanden) samen. Vanuit de verschillende apps is er altijd wel een deel knop, waarmee je je bestand direct in je OneDrive kan zetten of je mail direct in je agenda om op te volgen. De meeste Iphone gebruikers kennen deze standaard mogelijkheid wel, maar ik zie regelmatig dat er nog gezocht moet worden naar de juiste deelknop… wist je dat je in je deel scherm de “favorieten” voor delen kan wijzigen, maar ook kan indelen naar relevantie. Zodra je op de deel knop drukt zullen de opties onder in beeld verschijnen, door helemaal naar rechts te scrollen en op de puntjes boven meer te drukken, opent er een lijst met suggesties, waarbij bovenaan je favorieten deelopties staan. Rechts boven in je scherm zie je de optie wijzig, zodra je hier op drukt zie je de mogelijkheden voor het toevoegen van de apps naar je favorieten, maar ook de streepjes achter je apps in favorieten om deze zo te sorteren.
 • In je whatsapp krijg je zoveel informatie binnen, dat je soms niet meer door de bomen het bos kan vinden.. de mogelijkheid bestaat om boven in je whatsapp scherm een zoekterm te zetten om de informatie te vinden die je zoekt, maar wil je nou die informatie die je binnenkrijgt op 1 plek, zodat je het snel terugvindt?
  Tip 1; App jezelf! 
  Tip 2; bij ieder ontvangen appje kan je een ster toevoegen, wil je je met ster gemarkeerde appjes terugvinden ga naar instellingen in whatsapp en zie daar, berichten met ster…
 • Het invoeren met je numerieke toetsenbord tijdens het typen van een berichtje, vraagt om een extra handeling, je moet nl 2 x de 123 toets indrukken of te wel schakelen. Als je een berichtje tikt en je moet een getal of leesteken invoeren, houdt de 123 toets ingedrukt en sleep naar het juiste getal, zodra jij je vinger van het toetsenbord haalt, staat je toetsenbord weer standaard.
 • Soms wil je gewoon even extra aandacht aan een woord geven… 2x pijltje omhoog intikken op je toetsenbord en je tikt in hoofdletters, zonder daar telkens het pijltje voor in te moeten tikken.
 • De zaklamp, altijd handig om net even een extra lichtje bij te schijnen! Wist jij dat je de sterkte van het licht kan aanpassen?
  Als je de zaklamp aanzet vanuit je bedieningspaneel (swipe vanuit je beginscherm naar beneden) en de zaklamp button ingedrukt houdt, verschijnt er een schuifschakelaar waarmee je de hoeveelheid van het licht aan kan passen!
 • Heb je je bril niet bij je en heb je moeite met de kleine letter op je scherm? Ook vanuit het bedieningspaneel kun je de lettergrootte op je Iphone wijzigen of een vergrootglas benaderen, waarmee je net die belachelijk kleine lettertje op een etiket kunt ontcijferen. (De extra opties kun je toevoegen vanuit -> instellingen -> bedieningspaneel)

Zo zijn er nog tal van tips, waarmee je het gebruik van je Iphone optimaal kan benutten. Pas je bedieningspaneel aan naar wens, zodat je bijvoorbeeld snel een notitie kan maken of de vergrootglas functie kunt gebruiken, voeg de voor jouw relevante deelknoppen toe in je deel scherm of voor de echte controlfreak automatiseer opdrachten met de opdrachten functie in je Iphone. Hiermee maak je niet alleen automatische handelingen voor jezelf inzichtelijk, maar kan je bijvoorbeeld ook de app iconen wijzigen en je scherm helemaal naar eigen wens opmaken met widgets!

Dit is nog maar een greep uit de mogelijkheden met je Iphone, ik ben benieuwd welke “hacks” jullie al konden? En extra tips zijn natuurlijk ook altijd welkom 🙂 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *